Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ 26/9/2010

Όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε στην πόλη μας την επέτειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης.
Για την Ιστορία, στις 17 Σεπτεμβρίου 1827, ο φιλέλληνας Άγγλος πλοίαρχος Φραγκίσκος Άμπνεϋ Άστιγξ, κυβερνήτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου της '' ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ '' και αρχηγός μικρής Ελληνικής ναυτικής δύναμης, αγκυροβόλησε προ του τουρκικού στόλου, που ήταν στουν όρμο της Αγκάλης και υποστηριζόταν και από την ξηρά , από εκλεκτό σώμα 500 ανδρών και πυροβόλα, που είχαν ευρωπαίους πυροβολητές.
Πάνω : Πομπή προς το μνημείο της Ναυμαχίας της Αγκάλης ( σε πρώτο πλάνο Τσελαίοι, Χατζηχρήστος, Λίπο, ενώ πιο πίσω Μάνδρου, Βαρζακάνου, Λεοντοπούλου κ.λ.π) Ο μαέστρος εκτελεί χρέη φωτογράφου.
Μέσα σε μισή ώρα και ενώ ο τουρκικός στόλος ετοιμαζόταν να αιχμαλωτήσει τα ελληνικά πλοία, ο Άστιγξ με κατάλληλες βολές από την '' ΚΑΡΤΕΡΙΑ '' ανατίναξε την τουρκιή ναυαρχίδα και στη συνέχεια κατέστρεψε 6 άλλα πολεμικά, κατέσχισε 3 αυστριακά, που μετέφεραν τροφές και πολεμοφόδια και αχρήστευσε τα πυροβολεία της ξηράς.


Πάνω λίγο πριν ξεκινήσει η πομπή : από αριστερά : Χρήστος Χατζής, Μανώλης Λίπο, Μάριος Τσελές, Δρόσος Τσελές, Θύμιος Μαργαρίτης, Νίκος Δημολάς, Μαριλένα Παπαναστασίου και Ευθυμία ( αφού έτσι το θέλει ) Μάνδρου.

Η νίκη αυτή του Άστιγξ αποκατέστησε την κυριαρχία των Ελλήνων στον Κορινθιακό Κόλπο και εξασφάλισε τη συγκοινωνία μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς.
Η ναυμαχία αυτή υπήρξε κύρια αφορμή της ναυμαχίας του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), που σηματοδότησε την αρχή της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.


Πάνω : Λίγο πριν την Επιμνημόσυνη Δέηση.
Κάτω : Μπροστά στο μνημείο κατα τη διάρκεια της Επιμνημόσυνης δέησης.




Κάτω : Ο Δήμαρχος Ιτέας κ Αριστείδης Παπαλάϊος ενώ εκφωνεί τον πανυγηρικό της ημέρας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: